28/11/2022
Christian Laland

For én måned siden entret verdens rikeste mann kontorene til Twitter med en servant i hendene. Videoen ble selvsagt publisert på Twitter, med den passende teksten “let that sink in”.

Etter mye frem og tilbake, inkludert en rettsak, ble Twitter tatt av børs i oktober og Elon Musk tok over styringen etter å ha betalt 44 milliarder dollar for selskapet.  

Så hvordan har de første dagene med ny eier vært? Si hva du vil om Musk, men Tesla- og SpaceX-sjefen har på ingen måte ligget på latsiden etter at han tok over.  

For det første har han gitt fyken til omtrent halvparten av de ansatte, nesten 4 000 mennesker. Og prosessen ble ikke gjort via drøftingssamtaler og annet, men via memes sendt ut på e-post til de som mistet jobben.  

De som ikke mottok denne e-posten fikk streng beskjed om at de også kan forlate jobbene sine dersom de ikke forbereder seg på “lange dager med høy intensitet”. Det resulterte i at ytterligere 1 200 ansatte leverte inn nøkkelkortene og ønsket Musk lykke til videre.  

På sett og vis kan Musk ha rett i at det har vært for mange ansatte i Twitter.

De siste ti årene er det kun to av dem hvor selskapet har hatt et positivt driftsresultat. Musk vil ikke bare redusere antall ansatte for å snu røde tall til sorte: En kontroversiell beslutning ble tatt for noen uker siden, da han introduserte “Twitter Blue”. Betaler du 8 dollar i måneden, vil du nå få et blått symbol ved siden av brukernavnet ditt på Twitter.

Tidligere har dette vært en måte å verifisere brukere på, slik at man vet at kontoen faktisk representerer en politiker, kjendis eller en annen offentlig person. Nå kan hvem som helst betale noen kroner i måneden og få det samme merket. Allerede er det nettroll som har utgitt seg for å være merkevarer, politikere og Elon Musk selv. Siden Twitter nå har vesentlig færre ansatte enn tidligere, har plattformen i mange timer og dager latt folk få lov til å fremstå som noen andre enn de er.  

Hva er resultatet? Folk raser. Folk raser skikkelig. Og mange ler og mener dette er starten på Twitters undergang.  

Men det beste ligger fortsatt foran oss. For noen dager siden gjennomførte Musk en avstemming via sin egen Twitter-profil, hvor han spurte følgerne sine om Donald Trump bør få komme tilbake. Han ble som kjent utestengt i januar 2021, i forbindelse med stormingen av kongressbygningen. 15 millioner deltok i avstemningen og det ble et knepent flertall på 51,8% til ja-siden.

Trump har fått kontoen tilbake, men har foreløpig ikke skrevet noe.  

Kommer Twitter til å overleve Elon Musk? Han uttalte før kjøpet var en realitet at han mener Twitter er en viktig kanal for samfunnsdebatten. Ikke bare i USA, men i hele verden. Spørsmålet er om brukerne kommer til å fortsette å bruke tid på Twitter, når Musk gjør kortsiktige grep som “Twitter Blue” for å skaffe rask kapital og sparker tusenvis av ansatte for å kutte kostnader.  

Resultatet kan bli at folk mister tilliten til plattformen, og finner seg nye steder å diskutere. Allerede er det mange som har meldt overgang til Mastodon og Tumblr. Dette blir fort en forestilling i flere akter.